Enroll by August 31st and Save 10% on Your Child’s Tuition at Our School!
Σκοπός της διδασκαλίας του μαθήματος των Ελληνικών
Σκοπός της διδασκαλίας των ελληνικών είναι η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών ώστε να μπορούν να επικοινωνούν σε διαφορετικά γλωσσικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της δεξιότητας του μαθητή να ανταποκρίνεται σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας προβλέψιμες ή απρόβλεπτες χρησιμοποιώντας γλωσσικές, παραγλωσσικές ή και εξωγλωσσικές επιλογές.
Με τη διδασκαλία της γλώσσας οι μαθητές αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική γλώσσα δεν χρησιμεύει μόνο για τη συνεννόηση μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και λόγου, αλλά και για την πρόσληψη και διαχείριση πληροφοριών από διάφορα γνωστικά πεδία.
Το Αναλυτικό Πρόγραμμα για την Ελληνική ως Δεύτερη Γλώσσα προσδοκά να βοηθήσει τα μικρότερα και μεγαλύτερα παιδιά να κατανοήσουν πιο βαθιά και πιο ολοκληρωμένα τα βιώματα και τις εμπειρίες τους σε ένα πολύγλωσσο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να αποκτήσουν πολυγλωσσική ευαισθησία και
επίγνωση.
Ο όρος Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική ως Δεύτερη Γλώσσα αναφέρεται στον συνολικό σχεδιασμό μιας σειράς γλωσσικών μαθημάτων και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο των μαθημάτων αυτών μετασχηματίζεται σε έναν οδηγό διδασκαλίας και μάθησης, έτσι ώστε να
επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα.
Ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών αντλεί το περιεχόμενό του από εξωτερικά στάνταρ και χωροχρονικούς στόχους, π.χ. την υφιστάμενη κοινωνικοπολιτισμική, πολιτική και εκπαιδευτική κατάσταση στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, και το σχηματοποιεί σε ένα σχέδιο αποτελεσματικής διδασκαλίας και μάθησης. Συνεπώς, ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών δεν συνιστά αποκλειστικά και μόνο έναν κατάλογο διδακτέων (syllabus), θεματικών ενοτήτων, βασικών στοιχείων ή δεξιοτήτων, αλλά έναν καθοδηγητικό χάρτη σχετικά με το πώς μπορούν να επιτευχθούν τα επιθυμητά μαθησιακά αποτελέσματα σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα γραπτά σύμβολα της ελληνικής γλώσσας, να ακούν και να κατανοούν στοιχειωδώς τα φωνήματα στην Ελληνική, να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν προφορικά τα χρώματα, τα σχήματα και τους αριθμούς, να μπορούν να επικοινωνούν στοιχειωδώς μέσα από παιχνίδια, και να αποκτήσουν βιώματα στη γλώσσα αυτή, να αποκτήσουν δεξιότητες μη λεκτικής επικοινωνίας στην Ελληνική (π.χ. χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου).
Στο μάθημα της μυθολογίας θα ασχοληθούν με τους μύθους του Αισώπου.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για τη γλώσσα είναι το βιβλίο «Τα Ελληνικά μου», Καλώς ήρθατε στο νηπιαγωγείο.
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα γραπτά σύμβολα (αλφαβήτα), να διαβάζουν και να γράφουν, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με λέξεις που θα αντιστοιχούν στο διδασκόμενο γράμμα της αλφαβήτας, θα μάθουν να απαντούν προφορικά και γραπτά σε απλές ερωτήσεις,
ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον εαυτό τους, τους φίλους τους, την οικογένειά τους. Συγκεκριμένα, θα μάθουν να συστήνουν τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους, να χρησιμοποιούν χαιρετισμούς και αποχαιρετισμούς (π.χ Γεια σας, καλημέρα, καλησπέρα κτλ), να προσφωνούν τους δασκάλους τους με την κατάλληλη λέξη, ανάλογα με το φύλο τους (Κύριε, Κυρία), να εκφράζουν ευχαριστίες (π.χ Ευχαριστώ πολύ), να αναγνωρίζουν ερωτήσεις (όπως «Τι κάνετε;») και προσταγές (όπως «Καθίστε κάτω, ελάτε εδώ κτλ»), επίσης, θα μάθουν να αναγνωρίζουν ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν ήδη στην καθομιλουμένη τους γλώσσα και να διακρίνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού με αυτόν που βιώνουν στην αμερικάνικη καθημερινότητα.
Στο μάθημα της μυθολογίας θα ασχοληθούν με τη δημιουργία του κόσμου (Γη, Ουρανός, Κύκλωπες, Τιτάνες) και με τη θεογονία (Κρόνος και οι απόγονοί του).
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 1Α (Πρώτο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου».
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στον προφορικό και στον γραπτό λόγο, τυπικό ή φιλικό, για να ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες και καταστάσεις επικοινωνίας μέσα και έξω από το σπίτι. Συγκεκριμένα θα μάθουν τα δίψηφα φωνήεντα και τα δίψηφα σύμφωνα, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους καθώς θα διδαχθούν ενότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους, θα μάθουν να εκφράζουν τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες, να ξεχωρίζουν τις εποχές, τις ημέρες της εβδομάδας και τους μήνες, θα μάθουν να εκφράζουν προφορικά και γραπτά την καθημερινή ρουτίνα τους, να ξεχωρίζουν τα τρία γένη των ουσιαστικών και των επιθέτων, θα μάθουν τα αντικείμενα αλλά και ό,τι άλλο έχει να κάνει με το σχολικό περιβάλλον, θα ασχοληθούν με το οικογενειακό περιβάλλον και το σπίτι (αντικείμενα, υπνοδωμάτια, ηλεκτρικές συσκευές κτλ), και τέλος θα διδαχθούν τα μέρη του σώματός τους και θα ασκηθούν στην περιγραφή με μικρές και απλές προτάσεις είτε του εαυτού τους, είτε των δωματίων του σπιτιού τους, είτε των συγγενικών τους προσώπων ή των φίλων τους. Θα διδαχθούν τον ενικό και τον πληθυντικό των ουσιαστικών και στα τρία γένη. Θα διδαχθούν τις πτώσεις των ουσιαστικών και των επιθέτων στον ενικό αριθμό. Θα ασκηθούν στο να ζητούν διευκρινήσεις και βοήθεια, είτε από την δασκάλα/ τον δάσκαλό τους είτε από τους συμμαθητές τους. Τέλος, θα δουν πως αλλάζει η γλώσσα με το πέρασμα των χρόνων, και πως επηρεάζουν οι γλώσσες η μία την άλλη, καθώς η αγγλική δανείζεται πολλές λέξεις από την ελληνική και κατά τον ίδιο τρόπο η ελληνική δανείζεται λέξεις από την αγγλική, αλλά και από άλλες γλώσσες.
Στο μάθημα της μυθολογίας θα διδαχθούν τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 1Β (Πρώτο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου».
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα στον προφορικό και στον γραπτό λόγο, τυπικό ή φιλικό, για να ανταποκρίνονται σε καθημερινές ανάγκες και καταστάσεις επικοινωνίας. Θα μάθουν να συστήνουν άλλους, να συστήνονται και να απαντούν σε ερωτήσεις
που αφορούν προσωπικά στοιχεία. Θα μάθουν να ανταποκρίνονται στις συνήθεις συναλλαγές της καθημερινής ζωής, να εκφράζονται προφορικά ή γραπτά για δραστηριότητες μέσα και έξω από το σπίτι. Θα μάθουν ακόμα να αναγνωρίζουν τις σχετικές κοινωνικές συνήθειες, γλωσσικές (να απευθύνονται σε συνομιλητές, να παίρνουν τον λόγο, να επιλέγουν το βαθμό επισημότητας ή οικειότητας) και μη γλωσσικές (να γνωρίζουν τους τρόπους φυσικής επαφής, χειραψία, χειρονομίες).
Συγκεκριμένα, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους μέσω των ενοτήτων που θα διδαχθούν (Τα ρούχα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα κτίρια της πόλης και της γειτονιάς μου, τα γενέθλια, τα ζώα και τα πουλιά, οι μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές γιορτές), θα μάθουν να κλίνουν και να χρησιμοποιούν τα συνηρημένα ρήματα, θα κάνουν επανάληψη και εξάσκηση στον ενικό και πληθυντικό των ουσιαστικών και στα τρία γένη, θα χρησιμοποιήσουν την γενική και αιτιατική πτώση στον ενικό και στον πληθυντικό, θα μάθουν την κλίση
του ρήματος «τρώω» και την χρήση του μέσα σε προτάσεις ερωτηματικές, καταφατικές και αρνητικές, θα εξασκηθούν στη χρήση της ερώτησης «Σου αρέσει;/ Σου αρέσουν;», και της απάντησης καταφατικής ή αρνητικής στον ενικό ή στον πληθυντικό αριθμό, «Ναι, μου αρέσει/ Όχι, δεν μου αρέσει, Ναι, μου αρέσουν/ Όχι δεν μου αρέσουν», θα μάθουν να δίνουν κατευθύνσεις, να ρωτούν και να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την ώρα, θα διδαχθούν το εξακολουθητικό και συντελεσμένο μέλλοντα, και θα μάθουν να συντάσσουν μια
πρόσκληση για γενέθλια ή γιορτή.
Στο μάθημα της μυθολογίας θα ασχοληθούν με τις μικρότερες θεότητες, τον Προμηθέα, το κουτί της Πανδώρας και τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 2ο Τεύχος (Πρώτο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου». (καφέ)
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα μάθουν να ανταποκρίνονται γλωσσικά σε καταστάσεις άμεσων καθημερινών συναλλαγών. Θα μάθουν ακόμα να γνωρίζουν τις σχετικές κοινωνικές συνήθειες, γλωσσικές (να απευθύνεται σε συνομιλητές, να παίρνει τον λόγο, να επιλέγει το βαθμό επισημότητας ή οικειότητας) και μη γλωσσικές (να γνωρίζει τους τρόπους φυσικής επαφής, χειραψία, χειρονομίες).
Θα μάθουν να προσδιορίζουν τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική γλώσσα έχει αλλάξει και θα προβληματιστούν για τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να αλλάζει.
Συγκεκριμένα, θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους μέσω των νέων ενοτήτων που θα διδαχθούν (Το πανηγύρι της κοινότητας, Στο πάρκο με τους φίλους, Μια μέρα στην αγορά, Μια φθινοπωρινή μέρα, Χαρούμενα γενέθλια, Η ημέρα των Ευχαριστιών, Ο τόπος που ζω, Λευκά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά,
Παιχνίδια με το χιόνι, Με τον παππού και τη γιαγιά, 25η Μαρτίου, Το καινούριο μου ποδήλατο, Ελληνικό Πάσχα, Με τον πατέρα μου για ψάρεμα), θα μάθουν να χρησιμοποιούν με ευχέρεια όλες τις πτώσεις της ελληνικής γλώσσας στον ενικό και τον πληθυντικό αριθμό και στα τρία γένη, θα εξασκηθούν στη διατύπωση ερωτήσεων χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες εισαγωγικές λέξεις, θα ενισχύσουν το λεξιλόγιό τους με την εύρεση αντίθετων εννοιών και λέξεων, θα θυμηθούν και θα εξασκηθούν στη χρήση των επιθέτων και στους δύο αριθμούς, θα διδαχθούν τη χρήση του παρατατικού στα βοηθητικά ρήματα «Είμαι-Ήμουν/ Έχω-Είχα» και στα υπόλοιπα ρήματα, θα εξασκηθούν στη χρήση των τοπικών, χρονικών και ποσοτικών επιρρημάτων, θα μάθουν να χρησιμοποιούν τα επιφωνήματα στον γραπτό και τον προφορικό λόγο, θα χρησιμοποιήσουν πιο εύστοχα τους αδύναμους τύπους της προσωπικής αντωνυμίας, θα εξασκηθούν στη δημιουργία σύνθετων λέξεων, θα διδαχθούν τη δημιουργία και τη χρήση του αορίστου χρόνου, θα μάθουν τα αριθμητικά και τέλος θα μάθουν τους βαθμούς του επιθέτου (Θετικός-Συγκριτικός-Υπερθετικός).
Στο μάθημα της μυθολογίας μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ασχοληθούν με τους Άθλους του Ηρακλή, Τα κατορθώματα του Θησέα, τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης, την Αργοναυτική εκστρατεία και τις περιπέτειες του Περσέα.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 3ο Τεύχος (Πρώτο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου». (μωβ)
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα με ευχέρεια και αυθορμητισμό, έτσι ώστε η επικοινωνία να γίνεται χωρίς πίεση και δυσκολία. Θα μάθουν να παράγουν λόγο με σαφήνεια και λεπτομέρεια σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Θα εξοικειωθούν με βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και θα μάθουν να ξεχωρίζουν τις κυριότερες κοινωνικοπολιτισμικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη δική τους κοινωνία και νοοτροπία και αυτή των φυσικών ομιλητών της ελληνικής γλώσσας.
Συγκεκριμένα θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους μέσω των νέων ενοτήτων που θα διδαχθούν, (Ανοίγει το σχολείο, Στη βιβλιοθήκη, στο Ζωολογικό κήπο, Στο εστιατόριο, Διακοπές στην Άνδρο, Η Μελίνα είναι άρρωστη, Πες μου γιαγιά μια ιστορία, Επίσκεψη στο Μουσείο, Μια συναυλία, Ένας αγώνας ποδοσφαίρου, Ήρθε η Πασχαλιά με τα κόκκινα αυγά , η Γιορτή της μητέρας), θα εξασκηθούν περαιτέρω στη χρήση των πτώσεων και στους δύο αριθμούς, τη χρήση του οριστικού και αόριστου άρθρου σε όλες τις πτώσεις, θα διδαχθούν τους αριθμούς μέχρι το 2000, θα ασκηθούν στη χρήση των ερωτηματικών και κτητικών
αντωνυμιών και στους αδύνατους τύπους των προσωπικών και κτητικών αντωνυμιών, θα διδαχθούν τα ρήματα παθητικής φωνής (-ομαι), θα εντρυφήσουν στη συμφωνία επιθέτου-ουσιαστικού ως προς το γένος- τον αριθμό και την πτώση, θα κάνουν χρήση ρημάτων σε όλους τους χρόνους και θα εξασκηθούν στη χρονική αντικατάσταση, θα εντοπίσουν και θα εξασκηθούν στη χρήση των ανώμαλων ρημάτων στο αόριστο, θα διδαχθούν τις προθέσεις και τη χρήση τους και θα ασκηθούν στην συντακτική αναγνώριση των όρων της πρότασης (Υποκείμενο-Ρήμα-άμεσο/έμμεσο αντικείμενο/κατηγορούμενο).
Στο μάθημα της μυθολογίας θα ασχοληθούν με το ηρωικό έπος «Οδύσσεια» του Ομήρου.
Στο μάθημα της γεωγραφίας θα ασχοληθούν με τη γεωγραφία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα θα διδαχθούν το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, τη μορφή και το σχήμα της Ελλάδος, τη θέση της Ελλάδας, τις ακτές της Ελλάδας, τις θάλασσες της Ελλάδας, τα μεγάλα νησιωτικά συμπλέγματα και τα νησιά της Ελλάδας, τη ζωή στα νησιά, τους παραθαλάσσιους οικισμούς, τα βουνά της Ελλάδος, τις πεδιάδες της Ελλάδας, τη ζωή στα βουνά και στις πεδιάδες, το κλίμα της Ελλάδας, τους ποταμούς της Ελλάδας, τις λίμνες της Ελλάδας, τη ζωή στα ποτάμια και στις λίμνες της Ελλάδας, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας και τη βλάστηση της Ελλάδας, τα οικοσυστήματα της Ελλάδας, τις αλλαγές στην επιφάνεια της Γης, τα Ηφαίστεια και οι σεισμοί στην αλλαγή της φύσης, φυσικές καταστροφές στο περιβάλλον της Ελλάδας, το ανθρωπογενές περιβάλλον της Ελλάδας, Έλληνες λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία, ο πληθυσμός της Ελλάδας, τα μεγάλα αστικά κέντρα, οι πόλεις της Ελλάδας, η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, τα γεωγραφικά διαμερίσματα και οι περιφέρειες της Ελλάδας, οι νομοί της Ελλάδας, η αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφική παραγωγή, ο δασικός και ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, η βιομηχανική παραγωγή, οι Υπηρεσίες της Ελλάδας, οι συγκοινωνίες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελληνισμός εκτός συνόρων, Κύπρος, Ελληνισμός της διασποράς.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 1ο Τεύχος (Δεύτερο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου». (Πράσινο)
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι μαθητές θα μάθουν να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα με ευχέρεια και αυθορμητισμό, έτσι ώστε η επικοινωνία να γίνεται χωρίς πίεση και δυσκολία. Θα μάθουν να παράγουν λόγο με σαφήνεια και λεπτομέρεια σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Θα εξοικειωθούν με βασικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και θα μάθουν να ξεχωρίζουν τις κυριότερες κοινωνικοπολιτισμικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη δική τους κοινωνία και νοοτροπία και αυτή των φυσικών ομιλητών της ελληνικής γλώσσας.
Συγκεκριμένα θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους μέσω των νέων ενοτήτων που θα διδαχθούν (Η γειτονιά μας, Ένα ταξίδι που ήθελα να κάνω, Επίσκεψη στην αρχαία Ολυμπία, Οι φίλοι μου, Ο ψαράς και ο γλάρος, Προσέχετε τον πλανήτη μας, Φωτιά στο δάσος, Ο Μέγας Αλέξανδρος, Ο Μινώταυρος και ο μίτος της Αριάδνης, Ο πιο πιστός μου φίλος, Μια θεατρική παράσταση, Η βάπτιση της Μαρίνας, Τα επαγγέλματα) θα διδαχθούν τη χρήση και την κλίση των κτητικών, αόριστων, ερωτηματικών και δεικτικών αντωνυμιών, θα εξασκηθούν στη χρήση και την κλίση των ρημάτων σε –ίζω και των ανώμαλων ρημάτων σε όλους τους
χρόνους, θα διδαχθούν την υποτακτική και την προστακτική έγκλιση σε όλους τους χρόνους, θα αναγνωρίσουν και θα χρησιμοποιήσουν αιτιολογικές και βουλητικές προτάσεις, θα μάθουν τα παραθετικά και τα και βαθμοί των επιθέτων (ομαλά και ανώμαλα), θα ασκηθούν στα ανισοσύλλαβα ουσιαστικά, θα διδαχθούν
τις ενεργητικές μετοχές (-οντας, -ώντας), θα εκπαιδευτούν στην παρατακτική και υποτακτική σύνδεση των προτάσεων, θα γνωρίσουν τα αποθετικά ρήματα στους μελλοντικούς χρόνους, θα μάθουν να φτιάχνουν υποκοριστικά και θα διδαχθούν τον υποθετικό λόγο.
Στο μάθημα της μυθολογίας θα διδαχθούν το ηρωικό έπος «Ιλιάδα» του Ομήρου. Αυτή τη χρονιά θα διδαχθούν και φιλοσοφία.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 2ο Τεύχος (Δεύτερο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου».
Οι μαθητές θα αποκτήσουν την ικανότητα να κατανοούν και να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται γλωσσικά σε διάφορες καταστάσεις είτε ως επισκέπτες είτε ως προσωρινοί κάτοικοι στην Ελλάδα ή σε περιοχές όπου χρησιμοποιείται η ελληνική γλώσσα ως μέσω επικοινωνίας (Κύπρος, ελληνικές κοινότητες σε άλλες χώρες).
Ειδικότερα, θα μάθουν να κατανοούν ένα ευρύ φάσμα κειμένων προφορικού και γραπτού λόγου. Επίσης, θα αναπτύξουν την ικανότητα να εκφράζονται αυθόρμητα, χωρίς να χρειάζονται χρόνο για την αναζήτηση των σωστών εκφράσεων. Θα ασκηθούν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα ευέλικτα και αποτελεσματικά για κοινωνικούς , ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς σκοπούς.
Συγκεκριμένα θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους μέσω των νέων ενοτήτων που θα διδαχθούν, (Μια βόλτα στη λαϊκή αγορά, Ένας όμορφος κόσμος, Καθημερινές ασχολίες, Ο γάμος του θείου μου, Το νησί της Ρόδου, Από την Ελληνική μυθολογία, Δύο ιστορικοί τόποι, Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, Η Πόλη και η Αγιά
Σοφιά, Φροντίζουμε το περιβάλλον, Μετέωρα και Μυστράς, Η Θεσσαλονίκη), θα εξασκηθούν περισσότερο στη χρήση όλων των χρόνων των ρημάτων, στη χρήση των σημείων στίξης, στον πληθυντικό της προστακτικής των ρημάτων, στην κλίση και χρήση των ουδετέρων ισοσύλλαβων ουσιαστικών σε –ος, στην κλίση και χρήση των ουδετέρων ανισοσύλλαβων ουσιαστικών σε –ον, στον σχηματισμό υποθετικού λόγου, θα εντρυφήσουν στην χρήση των πτώσεων των ουσιαστικών στον ενικό και πληθυντικό αριθμό, θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τα απρόσωπα ρήματα και τις απρόσωπες εκφράσεις μαζί με βουλητικές προτάσεις, θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τελικές προτάσεις, ενδοιαστικές προτάσεις, αποτελεσματικές προτάσεις, θα εξοικειωθούν με τη χρήση και την κλίση των επιθέτων σε –ύς, – ιά, -ύ, -ής, -ιά, -ί, την ορθή χρήση του επιθέτου πολύς, πολλή, πολύ και του επιρρήματος πολύ, θα εμβαθύνουν στη χρήση της παθητικής φωνής, θα μάθουν να μετατρέπουν τον ευθύ σε πλάγιο λόγο και το αντίστροφο, θα εξασκηθούν στον σχηματισμό επιρρημάτων από επίθετα, θα δημιουργήσουν τους χρόνους της παθητικής φωνής, θα μάθουν να διακρίνουν την κυριολεξία από τη μεταφορά και την παρομοίωση, θα μάθουν να διακρίνουν και να μετατρέπουν την ενεργητική σε παθητική σύνταξη και το αντίστροφο, θα εξασκηθούν στη δημιουργία και χρήση συνώνυμων και αντίθετων λέξεων.
Στο μάθημα της ιστορίας θα ασχοληθούν με την αρχαία ελληνική ιστορία.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 1ο Τεύχος (Τρίτο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου».
Οι μαθητές στο επίπεδο αυτό θα εξασκηθούν ώστε να ανταποκρίνονται στις επικοινωνιακές ανάγκες οποιασδήποτε περίστασης. Θα ασκηθούν να μπορούν να κατανοούν με ευκολία, σχεδόν όλα όσα ακούνε και διαβάζουν. Θα μάθουν να χειρίζονται όλες τις πηγές πληροφοριών προφορικών ή γραπτών με άνεση και
αξιοπιστία.
Συγκεκριμένα θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους μέσω των νέων ενοτήτων που θα διδαχθούν (Τα φιδάκια της Παναγίας, Όμηρος, ο μεγάλος ποιητής, Η Αθήνα και η Σπάρτη, Το φαράγγι της Σαμαριάς, Τα θαλάσσια πάρκα, Το δάσος της Δαδιάς, Μέσα ενημέρωσης-Διαφημίσεις, Η έξοδος του Μεσολογγίου, Άγιον Όρος, το περιβόλι της Παναγιάς, Η Παιδεία στην Ελληνική ομογένεια, Στο γαλάζιο του Αιγαίου) θα διδαχθούν τις παθητικές μετοχές και θα εξασκηθούν στη χρήση και την κλίση τους, θα δημιουργήσουν ουσιαστικά που παράγονται από ρήματα και το αντίστροφο ή επίθετα που παράγονται από ουσιαστικά, θα μάθουν να κλίνουν και να χρησιμοποιούν τα δικατάληκτα επίθετα σε –ής, -ής, -ές, θα ασκηθούν στη χρήση των υποκοριστικών και των μεγεθυντικών, των περιεκτικών, εθνικών και επαγγελματικών παραγώγων, θα κάνουν επανάληψη στη χρήση των κτητικών και αόριστων αντωνυμιών επίσης θα ασκηθούν στη σωστή χρήση των που/πως/πού;/πώς, θα γνωρίσουν τις εναντιωματικές προτάσεις, τα ρήματα της Β συζυγίας σε όλους τους χρόνους, θα ασκηθούν στην παρατακτική και υποτακτική σύνδεση των προτάσεων και στη δημιουργία ρημάτων και ουσιαστικών με προθέσεις).
Στο μάθημα της ιστορίας θα εντρυφήσουν στην Νέα Ελληνική Ιστορία.
Προτεινόμενο εγχειρίδιο για το μάθημα της γλώσσας είναι το βιβλίο: 2ο Τεύχος (Τρίτο Επίπεδο) «Τα Ελληνικά μου».
Current Events & Theater
Stay current with the latest news and events by subscribing to our email list.
The Greek School of Plato is a 501(c)(3) nonprofit Arts, Culture, and Education organization. EIN: 11-2475783